Tuesday 28 June 2016

Oat



Oat


Oat ( Avena sativa) adalah spesies gandum bijirin.
Oat terbaik ditanam di kawasan beriklim sederhana . Ia memerlukan suhu musim panas yang lebih rendah dan lebih tahan hujan berbanding cereal lain seperti gandum, atau barli, dengan itu amat penting di kawasan yang mempunyai musim panas yang basah sejuk, seperti Eropah Barat Laut dan juga Iceland. Oat tumbuhan tahunan , dan boleh ditanam sama ada pada musim luruh ( untuk tuaian akhir musim panas) atau pada musim bunga ( untuk tuaian musim luruh awal).

Nutritional value per 100 g (3.5 oz)

Energy 1,628 kJ (389 kcal)
Carbohydrates
66.3 g
Dietary fiber 10.6 g
Fat
6.9 g
Protein
16.9 g
Vitamins
Thiamine (B1) (66%) 0.763 mg
Riboflavin (B2) (12%) 0.139 mg
Niacin (B3) (6%) 0.961 mg
Pantothenic acid (B5) (27%) 1.349 mg
Vitamin B6 (9%) 0.12 mg
Folate (B9) (14%) 56 μg
Minerals
Calcium (5%) 54 mg
Iron (38%) 5 mg
Magnesium (50%) 177 mg
Manganese (233%) 4.9 mg
Phosphorus (75%) 523 mg
Potassium (9%) 429 mg
Sodium (0%) 2 mg
Zinc (42%) 4 mg
Other constituents
β-glucan (soluble fibre) 4 g


Antara kebaikan Oat adalah :

  • Oat merupakan makanan dari golongan biji-bijian, yang kebanyakan orang menyebutnya oatmeal.
  • Oat kaya dengan serat pangan, vitamin B kompleks.
  • Oat bagus untuk mengurangi risiko penyakit kardiovaskular dan mampu menurunkan kolestrol.
  • ‪‎Boleh menurunkan berat badan.
  • Oat juga kaya akan fitokimia yang berperanan dalam mengurangi tekanan darah dan juga bertindak sebagai antioksidan.
  • Oat yang paling utama adalah untuk menjaga kesihatan jantung

Di 'Pemborong Herba' kami juga menjual bahan ini.




No comments:

Post a Comment